Ingrediënten voor 4 personen:

  • 125 gr. doperwten
  • 1 teen knoflook
  • 2 takjes basilicum
  • 1 citroen
  • extra virgine olijfolie
  • 8 sneetje zuurdesembrood
  • zwarte peper
  • zeezout

Doperwtenspread

Doperwten zijn echte zomergroenten en zijn vers verkrijgbaar van half mei tot half juli.

In vergelijking met andere groenten bevatten doperwten heel veel voedingsvezels. Dit zorgt voor gezonde darmen en stoelgang. Met afvallen kan je last krijgen van obstipatie en dan is het niet verkeerd om regelmatig doperwten te eten. Naast voedingsvezels bevatten ze veel essentiële mineralen zoals ijzer, magnesium en kalium en ze zijn rijk aan vitamine b complex en foliumzuur. 

Je kunt ze gebruiken voor een warme maaltijd, smoothie, salade of als spread voor op de boterham.

Bereiding;

  • Kook de doperwten in 3 minuten gaar.
  • Halveer de knoflook
  • Rasp de schil van de citroen.
  • Stamp in een vijzel een half teentje knoflook, de helft van het citroenrasp, de basilicumblaadjes met een beetje zout tot een glad papje.
  • Voeg de doperwten toe en stamp het verder fijn.
  • Als de hoeveelheid teveel is voor de vijzel, doe het in delen.
  • Roer er een paar eetlepels olijfolie doorheen en breng het op smaak met peper en zout.
  • Rooster het brood aan beide kanten knapperig in een grillpan of onder een voorverwarmde grill.
  • Wrijf aan een zijde van de warme toast met het restant van het knoflookteentje.
  • Verdeel de doperwtenspread over het brood.
  • Bestrooi met basilicumblaadjes en de rest van citroenrasp

Smakelijk!